Açık Veri
#CCTRwebinar: Türkiye’de Açık Veri Politikalarının Geliştirilmesi

#CCTRwebinar: Türkiye’de Açık Veri Politikalarının Geliştirilmesi

– Sunum slaytları ve video kaydı için lütfen bağlantılara tıklayınız- 

Geçtiğimiz Şubat ayında duyurduğumuz ancak tarih değişikliği yapmak zorunda kaldığımız webinar sunumunu 24 Nisan saat 13:00’de gerçekleştiriyoruz. 

Konuğumuz Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nden Sayın Pınar Dağ, Türkiye’de Açık Veri Politikalarının Geliştirilmesi; ‘Kamusal Alanda Açık Veriden Yaratılabilecek Fayda ve Açık Veri Beyannamesinin Önemi adlı konuşması ile bizlerle olacak. Günümüzde açık veri, büyük veri, araştırma verisi ve yönetimi, verinin yeniden kullanılabilirliği gibi konular tüm sektörleri, çalışanlarını ve sade vatandaşı yakından ilgililendiriyor. Geçtğimiz ay bu konuya araştırmacıların gözünden bakmış ve araştırma verilerinin yönetimi konusunu incelemiştik. 

24 Nisan Çarşamba saat 13:00‘de gerçekleşecek webinara katılmak için online katılım formunu doldurmanız yeterli. Erişim linki mail adresinize otomatik olarak gelecektir. 

İçinde yaşadığımız çağ hiç olmadığı kadar veriye erişimi öncelikliyor. Yaşam kalitesini etkilemede, kurumların çalışma verimliliklerini arttırmada, gezegeni anlamada ve etkin yorumlamada veriye erişim  doğrudan bir etkiye sahip olmakta. 2017’de Almanya hükümeti temel verileri açarak, açık veri lisanslarını ve açık veri yasasını yürürlüğe soktu. 2019’da ise istatistik kurumu açık verileri daha etkileşimli hale getirmekle kalmadı, API hizmetini de ücretsiz sağladıklarını duyurdu. Diğer önemli bir örnek ise 2019’un Ocak ayında ABD Kongresi açık devlet veri yasa tasarısını onayladı. Devletin verimliliği ve hesap verebilirliğini, veri güdümlü politika yapımı ve kamunun açık veriye erişimini artırmak amacıyla hükümet verilerinin  açık formatlı, makine okunabilir oması için Açık Hükümet Veri yasa tasarısı ABD kongresi tarafından onaylandı ve Trump tarafından imzalanarak resmen yasalaştı. Türkiye için ise şunlar söylenebilir; dünyadaki pek çok ülkeye göre veriyi sağlıyor, örneğin e-devlet yapısı var, resmi istatistik kurumu ile güncel istatistik takvimi sunuyor, 2003 yılından beridir Bilgi Edinme Hakkı Kanunu ile vatandaşlar bilgi edinme başvurusu yapabiliyor ancak dijitalleşme ve verinin yapılandırılması, açık lisanslar hala bir eylem planı! Bu bağlamda Pınar Dağ webinar sunumunda, Türkiye’de açık veri politikası geliştirmek için neler yapılmalı? Açık veri uzmanı neden önemli? Nereden başlanmalı? sorularına yanıtlayacak.

London School of Journalism (LSJ) mezunu olan Pınar Dağ, 2014 yılından bu yana Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü’nde Lisans ve Yüksek Lisans Öğrencilerine Veri Gazeteciliği (Data Journalism) dersleri veriyor. Ayrıca 2016 yılından beri Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerine de Veri Gazeteciliği dersi vermeyi sürdürmektedir. Veri Gazeteciliği sitesi, Dağ Medya ve Veri Gazeteciliği Platformu nun kurucu üyesidir. Açık Veri ve Veri Gazeteciliği Derneği (AVVGD) Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2015-2018 yılları arasında yürüttü. Şimdi ise 2018’de İstanbul merkezli kurulan Veri Okuryazarlığı Derneği (VOYD)’un kurucu üyesi ve başkanıdır. Çalışma alanları Veri Okuryazarlığı, Açık Veri, Veri Görselleştirme  ve Veri Gazeteciliği. Dağ, alanı ile ilgili 2012’den günümüze 200’ün üstünde uygulamalı atölye, sunum, konferans, panel yaptı ve yapmaya devam ediyor.