Açık Veri
#CCTRwebinar: FAIR Veri Prensipleri ve Araştırma Verilerinin Yönetimi

#CCTRwebinar: FAIR Veri Prensipleri ve Araştırma Verilerinin Yönetimi

– Sunum slaytları ve video kaydı için lütfen bağlantılara tıklayınız- 

Bilim insanları araştırma yaşam döngüsü içinde verinin hem üreticisi hem de kullanıcısı konumundalar. Verinin doğru biçimde analizi, depolanması ve kullanımı bir veri yönetim sürecini ve planlamayı gerektiriyor. Bu süreci evrensel ilkelere bağlı olarak yürütmek ise verinin bulunabilirliği, erişilebilirliği, makince, insan tarafından okunabilirliği ve yeniden kullanılabilirliğini mümkün kılıyor.

Bu nedenle gelecek Creative Commons Türkiye webinar oturumunu araştırma verilerinin yönetimine ayırdık. Konuğumuz ise Hollanda TU Delft Üniversitesi, Makine, Denizcilik ve Malzeme Mühendisliği Fakültesinde Data Steward yani Veri Yöneticisi olarak görev yapan Yasemin Türkyılmaz-van der Velden. TU Delft Üniversitesi, Data Stewardsip programı ile araştırmacılarına sağladığı veri yönetimi desteği konusunda tüm dünyada yüksek öğretim kurumlarına örnek olan bir üniversite. 

Araştırma verilerinin yönetimi son dönemde Avrupa’da ve dünyada fazlasıyla dikkat çeken ve konuşulan bir konu. Bu konunun önemi, 2016 yılında yayımlanan ve verilerin bulunabilir (findable), erişilebilir (accessible), birlikte çalışılabilir (interoperable) ve yeniden kullanılabilir (reusable) olmasını ön gören FAIR veri prensiplerinin, tüm dünyada kabul görmesi ve Horizon 2020 dahil pek çok fon sağlayan kuruluşun bu prensipleri özümsemesi ile daha da artmıştır. Veri yönetimi yapılan araştırmanın kalitesini arttırmanın yanı sıra, uzun vadede araştırmacıların zaman ve harcamalardan tasarruf etmelerini sağlamakta ve makalelerin yanısıra araştırma verilerinin de yayımlanmasını hedefleyerek, akademik bir çalışmanın daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlayarak atıf sayısını arttırmaktadır.

26 Mart Salı saat 14:00'de gerçekleşecek bu webinarı OpenAIRE Advance Türkiye Yardım Masası ortaklığı ile organize ediyoruz. Webinarda araştırma hayat döngüsünün her bir aşamasında veri yönetiminin (veri isimlendirme, belgelendirme, lisanslandırma ve arşivleme gibi) nasıl yapılabileceği anlatılacak ve veri yönetimi yapmayı sağlayan mevcut kaynak ve araçlardan bahsedilecek. Webinara katılım için online formu doldurmanız yeterli. Toplantıya erişim linki kayıt olduktan hemen sonra mail adresinize gelecektir. 

Yasemin Türkyılmaz-van der Velden Hakkında:

Yasemin Türkyılmaz-van der Velden Hollanda TU Delft Üniversitesi’nde Makine, Denizcilik ve Malzeme Mühendisliği Fakültesinde Data Steward olarak çalışmaktadır. ODTÜ Biyoloji Bölümü’nden lisansını aldıktan sonra Hollanda’ya giderek Radboud Üniversitesi’nde ‘’Hastalıkların Moleküler Mekanizmaları’’ isimli yüksek lisans programını tamamlamıştır. Sonrasında yine Hollanda’daki Erasmus Üniversitesi’nde DNA hasarı üzerine olan doktora çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Kendi akademik yolculuğu esnasında, veri toplama, veri analizi ve makale yayımlama süreçlerinde veri yönetimi konusunda pek çok tecrübe edinmiştir. Bu sayede, Data Steward olarak çalıştığı mevcut pozisyonunda, araştırmacıların veri yönetimi konusundaki ihtiyaçlarını bir araştırmacı gözüyle değerlendirebilmekte ve araştırma hayat döngüsünün her adımında araştırmacıların ihtiyacına uygun disipliner destek vererek araştırmacıların açık bilim ve FAIR veri prensiplerini pratikte uygulamalarına yardımcı olmaktadır. Yer aldığı Data Stewardship projesi alanında öncü olmakla beraber son dönemde önemi ortaya çıkan ve özellikle fon veren kuruluşlar tarafından desteklenen ve talep edilen açık bilim, FAIR veri prensipleri ve veri yönetimi konularındaki farkındalığı arttırarak, kültürel bir değişimi sağlamayı hedeflemektedir.