#CCTRwebinar: Dergi Yayıncılığında Açık Lisans Kullanımı

Aralık ayı #CCTRwebinar serisinde dergi yayıncılığında açık lisansların kullanımını konuşacağız. Konuşmacılarımız Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Yönetimi Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Zehra Taşkın ve Dr. Güleda Doğan, 'Dergi Yayıncılığında Açık Lisans Kullanımı' adlı sunumları ile bizlerle olacaklar. 

Açık erişim, bibliyometri ve araştırma verilerinin yönetimi alanlarında çalışan Zehra Hanım ve Güleda Hanım, uzun yıllardır Türk Kütüphaneciliği dergi editörlüğü görevini yürütüyorlar. Türk Kütüphaneciliği, 1952 yılında yayın hayatına başlayan, alanında en eski süreli yayınlar arasında olup, üç ayda bir yayınlanan, hakemli, uluslararası indeklerde listelenen açık erişim bir dergidir. Aşağıda kısa biyografilerinde de göreceğiniz gibi, açık erişim politikaları konusunda uluslararası proje deneyimleri de olan konuşmacılarımızı, 6 Aralık Perşembe günü saat 14:00'de açık erişim dergi editörlüğü şapkaları ile dinleyeceğiz.

Dergi yayıncılığında açık erişim politikası geliştirme, politikanın bir parçası olarak açık lisanslar, lisansların uygulanması konularının işleneceği ve örnek olarak Türk Kütüphanecilği Dergisi'nin konu edileceği webinara, dergi yayıncılarını, editörlerini, yazarları ve konuyla ilgilenen herkesi davet ediyoruz. 

Webinara katılım için lütfen kayıt formunu doldurun. Erişim linki otomatik olarak mail adresinize gelecektir.  

IMG_0175


Konuşmacılar hakkında:

Dr. Güleda Doğan

Lisans derecesini 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi İstatistik Bölümünde tamamlamış, aynı üniversitenin Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden 2011 yılında yüksek lisans ve 2017 yılında doktora derecesini almıştır. 2007 yılından bu yana Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde Araştırma Görevlisi olarak çalışmaktadır. Çalışma konuları Araştırma Yöntemleri, Bibliyometri, Üniversite Sıralamaları, Bilimsel İletişim ve Açık Erişimdir. Açık erişim politikaları üzerine yapılan iki AB projesi olan MedOANet ve Pasteur4OA projelerinde yer almıştır. Bunların yanısıra, Hacettepe Üniversitesi ve TÜBİTAK destekli çeşitli projelerde çalışmış, birçok uluslararası toplantıda çeşitli konularda sunumlar gerçekleştirmiştir. Doğan, ayrıca Türk Kütüphaneciliği adlı dergide yaklaşık 10 yıldır editör olarak görev yapmaktadır. 

Dr. Zehra Taşkın

Zehra Taşkın 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünden mezun olmuştur. Mezuniyetinin hemen ardından Web of Science ve IEEE gibi veri tabanlarının Türkiye temsilcisi olan Mikro Bilgi A.Ş.’de üç yıl akademik müşteri temsilcisi olarak görev yapmış, ardından 2010 yılında mezun olduğu bölümde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Yüksek lisansını atıf dizinlerinde yer üniversite adreslerinin standardizasyonu ve doktorasını içerik tabanlı atıf analizleri üzerine tamamlayan Taşkın’ın temel araştırma alanlarını bibliyometri, açık erişim bilgi erişim, makine öğrenmesi ve araştırma verilerinin yönetimi gibi konular oluşturmaktadır. Taşkın’ın yaptığı çalışmalar alanının önde gelen ulusal ve uluslararası dergilerinde yayımlanmış ve önemli etkiye ulaşmıştır. Dr. Taşkın aynı zamanda 2012 yılından beri Türk Kütüphaneciliği dergisinde editör olarak görev yapmaktadır. Taşkın ulusal ve uluslararası pek çok araştırma projesinde rol almış ayrıca NASA ve Tokyo Teknoloji Enstitüsü tarafından desteklenen projelerde bu kurumların akademik etkinliklerini artırmak için danışmanlık hizmeti sunmuştur. Dr. Taşkın halen Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümünde Doktor Öğretim Üyesi olarak görev yapmaktadır.