#CCTRwebinar: DSpace’de Creative Commons Lisans Uygulaması
Creative Commons Türkiye webinarları devam ediyor. 20 Kasım'da, açık kaynak kurumsal arşiv yazılımı olan, MIT tarafından geliştirilen DSpace'de CC açık lisanslarının nasıl aktive edileceğini ve kullanılacağını konuşacağız. Türkiye'de 140'ı aşkın üniversitenin bilimsel yayınlarını ve araştırma çıktılarını arşivledikleri kurumsal (dijital) arşivleri var. OpenDOAR'da kayıtlı olan 76 kurumsal arşivin %80'ninden fazlası DSpace yazılımı kullanıyor. Bu webinar ile, çoğunluğu DSpace kullanıcısı olan bu arşivlerin yöneticilerini, yazılım destek ekiplerini CC lisanslarının uygulanması ve kullanımı konusunda desteklemeyi amaçlıyoruz.
Konuğumuz, DSpace yazılımının çevirisi ve Türkiye'de sayısız üniversite bu yazılımın kurulumunu destekleyen Sönmez Çelik. Halen İbn Haldun Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı olan Çelik, DSpace'de Creative Commons Lisansı Uygulaması: DSpace@İHÜ Örneği adlı webinar sunumu ile 20 Kasım 2018 saat 14:00'de bizlerle olacak.
Webinara katılım için lütfen kayıt formunu doldurun. Erişim linki otomatik olarak mail adresinize gelecektir.
Sönmez Çelik Hakkında:
Sönmez Çelik, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümünden 1995 yılında dereceyle mezun oldu. Yüksek lisansını 2000 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kütüphanecilik Anabilim Dalında tamamladı. 1994-1995 yılları arasında Türk Kütüphaneciliği dergisinin Editör Yardımcılığı görevini yürüttü. 1995-1997 yıllarında Boğaziçi Üniversitesi Kütüphanesi Süreli Yayınlar Bölümünde şef olarak çalıştı. 1997-1999 yıllarında Sakarya Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığında uzman olarak görev yaptı. 1999-2017 yılları arasında Doğuş Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Merkezi Müdürlüğü görevini yürüttü. Doğuş Üniversitesinde çalıştığı süre boyunca Doğuş Üniversitesi Dergisi’nin editörlük ve yazı işleri görevini yürüttü. 2017 yılında İbn Haldun Üniversitesine geçti ve burada Kütüphane ve Bilgi Merkezi Daire Başkanlığı görevini üstlendi. Ayrıca İbn Haldun Çalışmaları Dergisi’nin kuruluşunu yaptı ve editörlük görevini aldı. Ulusal ve uluslararası akademik dergi ve konferans kitaplarında yayımlanmış çok sayıda çalışmanın yanında, çeşitli kitaplara editörlük yaparak katkı sağladı. İki yıl süreyle Directory of Open Access Journals (DOAJ) Türkiye editörü olarak görev yaptı. 2011-2018 yılları arasında ANKOS Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler ile ANKOS Akademi çalışma gruplarında görev aldı. Açık kaynak kodlu yazılımlara karşı ilgi duyan Sönmez Çelik Open Journal Systems (OJS) Türkiye resmi gönüllüsüdür. Booked Schedular, Open Conference Systems, Open Journal Systems ile DSpace yazılımlarının Türkçeye çevirilerini yapmakta ve bu sistemlere ilgili tecrübe ve eğitici yazılarını Açık Hava Kütüphanesi adlı blog sayfasında yayınlamaktadır.