Creative Common Türkiye Çalışma Grupları

2024 Haziran ayında, Creative Commons Türkiye Topluluğu üyelerinin konu önerilerinden yola çıkarak altı farklı çalışma grubu oluşturuldu. Gruplar aşağıda belirtilen çalışmalar kapsamında aktiviteler gerçekleştirecek, gelişmeleri ve iş çıktılarını topluluğun üç aylık toplantılarında ve blog sayfamızda paylaşacaklar. Mevcut gruplara dahil olmak isteyen, çalışmalar hakkında detaylı bilgi almak isteyen Topluluk üyeleri iletişim sayfasından bize ulaşabilirler.

Açık Veri ve Açık Erişim Çalışma Grubu

Kamu verisi, iklim krizi, biyoçeşitlilik gibi önerilen alt konu başlıklarını içine alacak biçimde açık veri alanında ve akademik yayıncılık başta olmak üzere akademide Creative Commons lisanslarının ve kamu malı tahsis araçlarının kullanımı, yaygınlaştırılması teşviki vb. konularını kapsar.


Açık Kültür Çalışma Grubu

Dijital kültürel mirasa açık erişimi tanıtım ve iyi uygulamaları teşvik ve eğitim amaçlı olarak Kütüphane-Arşiv-Müze (KAM) organizasyonları tarafından kullanılabilecek, bu organizasyonların kullanıcılarına yardımcı olmalarını kolaylaştıracak bir araç seti geliştirmeyi hedefler.


Creative Commons Eğitim Çalışma Grubu

Creative Commons lisanslarının ve kamu tahsis araçlarının açık eğitim, açık araştırma gibi farklı sektörlerde kullanımı, yaygınlaştırılması, yeniden kullanıma izin veren özgür lisansların teşviki, açık lisanslı Türkçe içeriklerin keşfi, seçilen yabancı içeriklerin Türkçe’ye kazandırılması, Türkçe Sertifika programının içeriğinin güncelliği, kütüphaneciler ve bilgi profesyonellerinin kapasite geliştirme programları gibi eğitim ve bilgilendirme faaliyetlerini kapsar.


Creative Commons Teknoloji Çalışma Grubu

Creative Commons web sitesinde lisans araçlarının etkin çalışması, lisansların ve kamu tahsis araçlarının farklı platformlarda entegrasyonu ve gerekli araçlar gibi konuları kapsar.


Politika Geliştirme ve Savunuculuk Çalışma Grubu

Farklı sektörlerde açık araştırma, açık kültür ve iyi paylaşım kültürünü yaygınlaştıracak, güçlendirecek model politikalar geliştirmek, hukuki ve etik düzenlemelerin açık kültürü destekleyecek biçimde geliştirilmesi için çalışmalar yapmak, üretken yapay zeka gibi gelişen alanları kamu yararı ve açık lisanslar ekseninde takip etmek ve savunuculuk faaliyetlerinde bulunmak gibi konuları kapsar.