CC Global
Yeni CC Global Network Stratejisi’nde bizi neler bekliyor?

Yeni CC Global Network Stratejisi’nde bizi neler bekliyor?

Bu yazıda sizlere Creative Commons'ın yeni network stratejisini ve bizi bekleyen gelişmeleri anlatırken, Türkiye'de açık lisanslar konusunda çalışan, katkı vermek isteyen herkesi bu yeni yapının parçası olmaya davet ediyorum.

Neden?

Creative Commons, 2015 yılın sonunda Güney Kore'nin Seul kentinde gerçekleşen global zirve toplantısından beri yeni network stratejisi üzerinde çalışıyor. Yetmişten fazla ülkede kişi, grup ve kurumlarla pek çok faaliyet gösteren Ceative Commons, daha katılımcı bir yapılanma için işe öncelikle global bir rapor hazırlamakla başladı. 2016 yılında farklı bölgelerden sesleri de içinde alacak şekilde bir dizi görüşmeler ve analizler sonucu ortaya çıkan rapor, şimdiki yeni network stratejisinin temel taşını oluşturuyor. Bu rapor, durum tespitinin yanı sıra, Creative Commons daha iyi nasıl çalışır, ihtiyaçlar ve beklentiler neler sorularına da yanıt vermeye çalıştı. Bu çalışmaya dayanarak 2017 yılında yeni network strarejisini yapılandırdı. Pek çok ülke ve bölgeden temsilcilerle uygulamaya geçecek yapılanmayı konuştu, tartıştı. 2017 Global Zirve toplantısında farklı oturumlarda beklentiler, olası sonuçlar ve hedefler konuşuldu. Bu konuda yapılanlar ile ilgili geçen yılın sonunda yayınlanan bir blog yazısını da burada paylaşmış olayım.

Yeni Global Network nasıl yapılanacak?

Yeni global network stratejsi, temelde daha katılımcı, global düzeyde aktif rol almak isteyen herkesin Creative Commons çalışmalarının bir parçası olmasına olanak sağlayacak biçimde yapılandırıldı. Bu strateji ulusal "chapter" modeline dayalı ve network platformları ile uluslararası düzeyde birlikte çalışmayı hedefliyor. Ulusal "chapter" ile kişi ve kurumlardan oluşan bir ülke takımından söz ediyorum. Network platformları ise tematik, açıldıkları konularda dünyanın her yerinden konunun ilgilerini bir araya toplayan gruplar. Global Network'ün parçası olmak isteyen, aktif rol almak, katkıda bulunmak isteyen herkes Global Network'e üyelik için başvurabilir. Bu başvurular Genel Merkez tarafından değerlendirilecek. Görüldüğü gibi burada yönetsel anlamda da yeni bir yapılanma söz konusu. Bu değişiklikler Creative Commons ile çalışan tüm topluluklar için bir geçiş dönemini ifade ediyor. Dolayısıyla bu değişikleri uygulamak hepimiz için yeni bir deneyim olacak. Yeni global strateji konusunda çalışan Komite şimdiye dek çok sayıda dokümantasyon hazırladı. Bunları inceleyebileceğiniz gibi elbette sorularınızı bize de iletebilirsiniz.

Global Network'e nasıl üye olunur?

Yeni network yapısı için düzenlen web sayfasını lütfen inceleyin. Sıkça sorulan sorular hızlı bilgi için faydalı olacaktır. Kişi veya kurumsal olarak Global Network üyeliğine başvurabilirsiniz. Başvuru yapmak için CCID sorulacaktır, lütfen önce kayıt olun. Başvuru yapan kişi ve kurumlar Creative Commons ile "Charter" denilen bir protokol imzalıyorlar. Ülke takımları (chapter) ve üyelerin sorumlulukları hakkında şu bağlandı adresini önerebilirim. 

Şimdi ne olacak?

Bu değişiklikler paralelinde farklı ülkerlerde kurum veya kişilerin "affiliate" statüleri yani temsilciliklerinin, 2018 Global Zirvesi toplantısı tarihi sırasında ortadan kalkacağı söylendi. Bu vesile ile Özyeğin Üniversitesi'ne, 2012 yılından itibaren tüm hazırlıklar ve 2015 yılından itibaren ise resmi olarak, Türkiye'de Creative Commons çalışmalarının kurumsal kimlik kazanması için verdikleri katkıdan dolayı, Creative Commons Türkiye faaliyetlerine zaman vermiş tüm arkadaşlarım adına çok teşekkür ederim. Creative Commons'a global düzeyde pek çok şekilde dahil olabilirsiniz. Bu konuda yeni network sayfasına göz atmanızı öneririm. İlgilendiğiniz, çalıştığınız konu alanlarında, Global Network üyesi olmasanız da, tematik platformlara katılabilirsiniz. Creative Commons, mail listelerinin yanı sıra Slack kanalını çok aktif kullanıyor. Tematik veya ülke özelinden açılan alt kanalları izlemek isteyebilirsiniz. Creative Commons çalışmalarında aktif rol almak, katkıda bulunmak ve ülke takımlarında yer almak için kişi veya kurumsal olarak CCID oluşturup, üyelik başvurusu yapabilirsiniz. Creative Commons Genel Merkez, Mart-Nisan aylarında Network üyeleri ve ülke takımları ile ilk toplantısını planlıyor. Tarih ve detaylar netleştikçe sizi bilgillendiriyor olacağız. 

Bu yazıyı Creative Commons ve açık lisanslar konusunda yapabileceklerimize dair bir kaç cümle ile bitirmek isterim. Creative Commons açık lisansları bugün "açık" dünyanın vazgeçilmez bir parçası. Açık bilimden, açık veri, açık erişim, açık ders, açık ve özgür yazılımdan her zamankinden daha çok bahsettiğimiz bir zaman diliminde yaşıyoruz. Dolayısıyla açık lisanslara daha da çok ihtiyacımız var, daha da çok kullanacağımız zamanlar bizi bekliyor. Açık lisansların politikaların, yasaların, uygulamaların, araştırmanın, bilim, edebiyat ve sanatın bir parçası olması için birlikte çalışmalıyız. Daha paylaşımcı, yaratıcı ve inovatif bir toplum için telif hakları reformunu konuşacak, tartışacak ve geliştirecek faaliyetlerde bulunmalıyız. 

Creative Commons Türkiye adına,

@ilkayholt